Een bankspaarhypotheek maakt het mogelijk om gedurende de looptijd geen geld af te lossen op de hypotheek. Deze hypotheekvorm is zo gemaakt om maximaal gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek.
Het voordeel van een bankspaarhypotheek ten opzichte van een spaarhypotheek
Waarom zou u voor een bankspaarhypotheek kiezen als er ook al een spaarhypotheek is? Bij een spaarhypotheek zijn de verschillende elementen (hypotheekdeel, spaardeel en de overlijdensrisicoverzekering) aan elkaar gekoppeld. Het kan zijn dat men een lage hypotheekrente betaald, maar dit voordeel verliest door een dure overlijdensrisicoverzekering.
Een bankspaarhypotheek maakt het mogelijk om alles flexibel en los van elkaar te kiezen. Zo kan men bijvoorbeeld voor een goedkopere overlijdensrisicoverzekering kiezen bij de bankspaarhypotheek.
Waarom het voor starters niet meer interessant is om voor de bankspaarhypotheek te kiezen.
Sinds 2013 zijn starters verplicht om te kiezen voor een hypotheekvorm waarbij tijdens de looptijd wordt afgelost. Dit moet dus een annuïteiten hypotheek zijn of een lineaire hypotheek. Dit geldt tenminste voor starters, die voor het eerst een hypotheek afsluiten en een huis kopen.
De bankspaarhypotheek met een beleggingscomponent
Als tijdens de looptijd van de hypotheek het geld wordt belegd en niet gespaard dan noemt men dit een beleggingsrekening eigen woning. Het geldt wordt dan op een geblokkeerde bankrekening gestort waar het geld wordt belegd. Afhankelijk van het risicoprofiel wordt er in verschillende beleggingsfondsen geld belegt.
De bankspaarhypotheek met een spaarcomponent
Deze hypotheek wordt ook wel de spaarrekening eigen woning genoemd. Het rendement staat van te voren vast en men weet dus precies waar men aan toe is. Bij een bankspaarhypotheek met een beleggingscomponent is het rendement niet duidelijk. Dit is afhankelijk van de stijging van de aandelen waarin is belegd.